Zwarte Piet slachtoffer van de voortschrijdende globalisering?

Na de uitzending van een interviewfragment met dr. Verene Shepherd van de Verenigde Naties in Één Vandaag van 22 oktober 2013 , waarin zij het Nederlandse sinterklaasfeest als racistisch bestempelt en een terugkeer naar de tijd van de slavernij noemt, barst in Nederland de discussie over de controverse weer in alle hevigheid los. Iedereen bemoeit zich met de discussie en de jonge reclamemakers Kevin van Boeckholtz (23 jaar) en Bas Vreugde (25) uit Roosendaal beginnen als reactie op de uitspraken van VN-onderzoeker dr. Verene Sheperd, direct de Facebookpagina Pietitie: ‘tegen de afschaffing van het Sinterklaasfeest’. Na één dag heeft deze actie reeds 1 miljoen likes verzameld en is daarmee de snelst groeiende Nederlandse facebookpagina ooit. De Nederlandse regering had al een verzoek ontvangen om een aantal vragen van de Verenigde Naties omtrent dit onderwerp te beantwoorden en dat antwoord is ondertussen ook verstuurd.

Nu loopt de discussie over Zwarte Piet al langer, maar nieuw is de internationale dimensie die aan deze discussie wordt toegevoegd door de belangstelling van de Verenigde Naties voor dit kinderfeest. In het licht van het komend symposium kunnen we ons de vraag stellen wat de gevolgen zijn voor onze beleving van dit stukje cultuurgoed en of de kritiek op dit kinderfeest terecht is. Bovendien kunnen we bekijken of zulk een bemoeienis van buitenaf schadelijk of juist positief is voor de ontwikkeling van ons cultuurgoed.

Wat vooral opvalt is dat kritiek krijgen op eigen cultuuruitingen  blijkbaar als bijzonder onaangenaam wordt ervaren terwijl diegene die de kritiek geeft de commotie hierover niet begrijpt. De wereld wordt echter steeds kleiner en we kunnen steeds gemakkelijker kennis nemen van de diversiteit die andere culturen over de hele wereld te bieden hebben terwijl we ook steeds meer met elkaar verbonden worden met de mogelijkheid elkaar te controleren en daar waar dat nodig geacht elkaars gedrag bij te sturen. Vanuit Nederland is dan ook al vaker kritiek geuit op bepaalde cultuuruitingen, zowel in het buitenland als op cultuuruitingen van buitenlanders in Nederland en ook de Nederlanders begrepen niet altijd de soms heftige reacties. Nu loopt de vergelijking van de kritiek op het stierenvechten in Spanje, het dragen van bepaalde kleding op religieuze gronden door bijvoorbeeld moslims en het vermeende racistische karakter van Zwarte Piet natuurlijk enigszins mank maar toch is er een constante factor die steeds terugkomt namelijk het feit dat het anders zijn  van anderen niet zomaar geaccepteerd  wordt en dat de betroffen groepen die kritiek op dat anders zijn niet altijd waarderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s